Hoe worden we onze innerlijke stem de baas?

Nou, dat is niet evident. De gedachten die van ons zelf komen injecteren we met levensenergie, zoals je in het vorige artikel hebt kunnen lezen.

Als je dit artikel niet hebt gelezen zou je dat beter eerst doen. Anders is wat ik hier schrijf misschien niet goed te volgen.

We hoeven alleen maar greep te krijgen op de kritische stem die jou als persoon naar beneden haalt.

We dragen ook gedachten van anderen met ons mee. Als iemand jou, verbaal en/of fysiek, zwaar onderuit heeft gehaald dan draag je zijn of haar gedachten ook met je mee. Die gedachten zijn net zo levend als die van jou. Ze worden echter niet door jouw ware ziel gevoed maar door die van de kwetsende persoon.

Als je de schadelijke gevolgen hiervan blijft ondervinden, zoals bij een trauma het geval is, dan heb je bewust of onbewust ingestemd met iets wat de dader heeft gezegd. Dat waarmee je hebt ingestemd geef je leven.

Bijvoorbeeld: De dader schreeuwde tegen je dat je een onbekwame idioot bent. Als je begint te geloven dat dit wel eens waar zou kunnen zijn dan ontstaat er een gedachtebeeld waarin je jezelf als een onbekwaam iemand ziet. Zodra je dit gaat geloven geef je dit beeld levensenergie. Het wordt dan een levenseenheid die in de spirituele wereld echt bestaat. Je geloof dat het zo is, maakt dat het ook echt zo is.

Je kunt dan misschien ook wel begrijpen dat jeugdtrauma’s heel zwaar kunnen doorwegen. Als kind ben je tot ongeveer je zevende levensjaar niet in staat om gedachtebeelden van anderen ter herevalueren. Als je bent opgegroeid onder een agressieve vader of moeder die jou voortdurend heeft gekleineerd dan was je in die beginjaren niet in staat om hierover na te denken en je af te vragen of wat ze beweerde wel juist was.

De trauma’s die je in je jeugd hebt opgelopen veroorzaken dat als je nu iets negatiefs ervaart ook niet goed in staat bent om dit op een rationele manier te overdenken en de onjuistheid ervan in te zien.

Het is om die reden dat het niet zo evident is om je kritische stemmetjes de baas te worden. Maar het is daarom nog niet onmogelijk.

Je moet dus in eerste instantie beseffen dat je bewust of onbewust akkoord gegaan bent met wat een ander over jou heeft beweert. Hierdoor heb je van zijn of haar gedachtebeeld het jouwe gemaakt.

Je moet je nu dus opnieuw gaan afvragen of wat je over jezelf denkt wel juist is. Maar ook al zie je in dat je geen onbekwame idioot bent dan wil dat nog niet zeggen dat je hier niet meer aan vasthoud.

Je kunt wel denken:’Ik ben geen onbekwame idioot’ maar dat gedachtebeeld is een eigen leven gaan lijden. Het bestaat echt en je blijft het leven geven totdat je jezelf kan overtuigen dat het onjuist is.

Er zijn naar mijn inzicht in ieder geval minstens twee manieren om jezelf in ere te herstellen. Er zijn ongetwijfeld vele manieren om dit probleem te benaderen, de een meer effectief dan de ander. Maar ik wil er hier twee bespreken.

De eerste manier is om wel of niet in samenwerking met een therapeut terug te gaan naar je jeugd en daar te onderzoeken of je iets ben gaan geloven dat niet waar is.

De tweede methode is aan jezelf bewijzen dat het beeld dat je over jezelf hebt onjuist is.

Deze methode is het moeilijkst om te doen maar zal je, als je er in slaagt, de meeste voldoening geven. De eerste methode kan voor zware trauma’s een noodzakelijke stap zijn. Maar je kunt altijd met de tweede methode beginnen en zien of het je lukt om het kritische stemmetje op deze manier de mond te snoeren.

Bij beide methode is angst de grootste boosdoener. We willen niet iets herbeleven wat emotioneel zwaar geladen is. En in het tweede geval willen we niet iets ondernemen waarvan ons kritische stemmetje als maar blijft beweren dat we niet zullen slagen.

Geen gemakkelijk probleem dus. Maar ja, om wat meer rust en vrede in je leven te brengen moeten we toch echt bereidt zijn om door te zetten ondanks dat er gevoelens van angst aanwezig zijn die je ervan willen weerhouden. Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

Mocht je zelf effectieve methoden kennen om meer uit je leven te halen door je kritische stemmetjes het zwijgen op te leggen laat dit mij dan eens weten.

One Comment

  1. The meditation techniques as described in the secret of the golden flower describe the origin of thoughts as arising from one breath. Only through awareness of this behaviour do these thoughts begin to cease.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.