Hoe je voordeel te doen met antisociaal gedrag

Misschien een beetje vreemde titel. Hoe kun je nu voordeel halen uit mensen die zich misdragen? Om een goed antwoord te kunnen geven op deze vraag moeten we ons wat meer verdiepen in de antisociale persoonlijkheid. Dit laatste moet je, denk ik, in een gradiëntschaal zien van minder sociaal naar extreem antisociaal.

Extreem antisociaal gedrag wordt ook wel psychopathisch gedrag genoemd. De psychopaat staat dus onderaan de schaal. Daarboven heb je de narcist.

De psychopaat is gewetenloos. Deze persoonlijkheid kan zich niet in een ander verplaatsen en zal dan ook altijd denken en handelen in zijn of haar eigen voordeel en daardoor ten koste van anderen.

Er zijn twee soorten psychopaten. Je hebt de stille en de luidruchtige psychopaat. De stille psychopaat is het meest gevaarlijk omdat deze persoon beter in staat is om zijn gedrag te camoufleren. De luidruchtige psychopaat is gemeen in een meer openlijke vorm.

Een psychopaat heeft geen eigen ziel. De ziel van een psychopaat bestaat uit fragmenten van getraumatiseerde zielen van anderen. De buitenaardse onderdrukkers die op aarde actief zijn, bezitten de kennis om getraumatiseerde zielsplinters te oogsten van mensen die gestorven zijn. Ze gebruiken die splinters om hieruit een ziel te fabriceren die kan worden gebruikt om terug in een mensenlichaam te incarneren.

De psychopaat hoort dus niet thuis in de menselijke samenleving. De buitenaardse onderdrukkers hebben er belang bij dat ze hier zijn en maximale schade berokkenen. Hierdoor is het voor de mens een stuk moeilijker om te groeien naar een hoger bewustzijn. De buitenaardse onderdrukkers willen de menselijke evolutie op deze manier zo veel mogelijk vertragen en dat lijkt goed te lukken.

De narcist is een verminderde versie van de psychopaat. Narcisten kunnen nog wel iets van geweten hebben. Ze hebben een opgeblazen ego waardoor ze ook vallen onder de antisociale persoonlijkheid. Ook dit type persoonlijkheid richt veel schade aan onder de sociale mensen. Ze zijn vaak in hun jeugd slachtoffer geweest van narcisten of psychopaten en hebben uit overlevingsdrang karakteristieken van de psychopaat of narcist overgenomen.

De minder sociale mens heeft wel een geweten en kan zich ook schuldig voelen bij wangedrag maar kan vaak geen weerstand bieden aan de misdragingen. De minder sociale mens is ook weer een slachtoffer van andere minder sociale mensen, narcisten of psychopaten. Dit gebeurt bijna altijd in iemands jeugd. De gevolgen van jeugdtrauma’s blijven niet beperkt tot de denkwereld maar veroorzaken ook versplintering in de ziel.

De ziel van de psychopaat bestaat dus in feite uit de traumatische zielensplinters van de sociale mens en hier moeten we het voordeel zoeken. Bij contact met een psychopaat komen we eigenlijk onze eigen donkere kant tegen.

Het woord sociaal kunnen we ook vervangen met het woord samenleving. Je kunt alleen maar optimaal samen leven als ieder lid ervan bijdraagt aan het welzijn van die samenleving.

De antisociale mens parasiteert op de sociale mens en zal bewust of onbewust de sociale mens tegenwerken. Deze tegenwerking brengt onze donkere kant omhoog. We reageren hierop met versterkte emoties omdat dit onze trauma’s van vroeger weer terug naar boven brengt.

Dit geeft ons de kans om hiermee in het reine te komen. Door contact met de antisociale persoonlijkheid ervaren we weer dezelfde emoties die we eerder ervoeren. Dat is natuurlijk niet prettig maar je kunt dit wel in je voordeel gebruiken door te proberen je reacties zo bewust mogelijk te ervaren.

Dit laatste is in het begin niet gemakkelijk omdat sterke emoties uit een trauma nogal overweldigend kunnen zijn. Als je echter al beseft dat je emoties versterkt zijn door een trauma van vroeger dan begrijp je toch al iets beter waarom je zo heftig reageert.

Er zijn allerhande methoden om trauma’s van vroeger te overwinnen en je moet misschien zelf op zoek gaan naar een methode die het best voor je werkt. Ik ga je hier in dit artikel mijn methode geven en hoop dat je daar iets mee kan bewerkstelligen.

Het is van groot belang om te weten te komen wat je zwakke punten zijn als het gaat om je sociaal leven. Waarom is dit dan zo belangrijk? Wel, omdat door je zwakheden te overwinnen je als ziel weer meer compleet wordt. De zielfragmenten die in het trauma bevroren liggen kunnen zo weer worden samengebracht met je ziel.

In deze tijd, waar we met steeds meer geavanceerde technologie te maken krijgen, zal het antisociaal gedrag van mensen steeds meer om zich heen grijpen. De mens is sinds de industriële revolutie steeds minder sociaal geworden.

Voor die tijd was het gezin de bouwsteen van de samenleving. Door de industriële revolutie is dat langzaam maar zeker gaan verminderen. Nu zijn we in een volgende fase aangekomen die men ook wel het machinetijdperk noemt.

Naarmate de technologie steeds meer om zich heen grijpt, zullen mensen zich steeds minder sociaal gaan gedragen. Sociale media veroorzaken minder sociaal gedrag omdat we daar veel aandacht kunnen genereren voor ons ego. Kijk eens naar mijn nieuwe profielfoto of zie eens wat ik hier allemaal aan het doen ben of kijk eens wat ik heb gekocht, om maar wat te noemen.

Hoe meer je met jezelf bezig bent, des te minder aandacht je kan hebben voor anderen. Dit veroorzaakt een verarming in het samenleven. Ook ben je via sociale media steeds meer met je aandacht in de digitale wereld en heb je steeds minder oog voor je omgeving, de wereld waarin je leeft. Samen leven verandert dan langzaam maar zeker in samen leven in een digitale wereld. Een kunstmatige wereld die ten koste gaat van de echte samenleving.

Een eerste stap om je uit het machinetijdperk te bevrijden is je bewust te worden van wat je aan het doen bent.

Merk op dat je geprikkeld wordt en door die prikkels op een bepaalde manier reageert. We denken hier niet meer bij na. Nadenken kun je alleen als je niet al te veel automatische reacties hebt. Heb je die wel, dan is je analytisch vermogen voor een groot deel afgesloten.

Zelf over iets nadenken en jezelf vragen stellen is een tweede stap om je los te maken van het machinetijdperk.

Automatische reacties voorkomen dat je jezelf in vraag stelt.

Hieronder vind je mijn methode om af te rekenen met trauma’s en automatische reacties die je uiteindelijk in een cyborg kunnen doen veranderen waar kunstmatige intelligentie volledig zal gaan bepalen wat je wel en niet mag denken en doen. Het doel van Ray Kurzweil om de mens te veranderen in een onsterfelijke slaaf is 2045. Lees dit artikel eens door, mocht je nog niet goed op de hoogte zijn van wat de mens te wachten staat. Neem het niet van mij aan, doe je eigen onderzoek.

De mens staat voor een immens belangrijke keuze. Gaan we mee in deze waanzin waar we misschien nooit meer uit zullen geraken of maken we ons los door onze trauma’s en automatische reacties te overwinnen.

Ik kan alleen maar hopen dat je zult inzien wat het beste voor je is en daar naar zult handelen. Als je niets wilt ondernemen en het allemaal wil laten gebeuren dan kun je beter deze website verlaten. Dan kan ik met mijn geschrijf niets voor je betekenen.

Stap 1

Word je bewust van automatische reacties. Vooral de reacties die heftige emoties teweegbrengen kunnen van groot belang zijn om je bewust van te worden. Probeer het eerst met automatische reacties die niet al te zwaar beladen zijn.

Je zult bemerken dat er allerhande verdedigingsmechanismen in werking treden waardoor je minder geneigd zal zijn om je gedrag te observeren.

We hebben namelijk sterk de neiging om ons gedrag goed te praten. We kunnen dit doen door excuses te bedenken voor de manier waarop we reageren. Vaak staan deze excuses ook op automatisch. We uiten ze zonder dat we er eerst bewust over nadenken.

Het is in deze eerste stap de bedoeling om dit gewoon bij jezelf op te merken. Als dit je enigszins gemakkelijk afgaat dan ben je klaar voor stap 2.

Stap 2

Vraag jezelf af of de automatische reacties die je vertoonde, bijdragen aan het evolutieproces dat je als mens doormaakt of er afbreuk aan doen. Ondersteunt het je in je ontwikkeling als ziel of maakt het de kracht van je ziel kleiner en je ego groter? Er moet een gezonde balans zijn tussen die twee.

Stap 3

Vergeef jezelf voor de automatische reactie die je vertoonde. Als je bemerkt dat je jezelf niet kan vergeven dan kan het zijn dat je eerst de veroorzaker van je trauma moet kunnen vergeven.

Met automatische reacties bedoel ik, in deze context, onbewuste gedragspatronen die in het onderbewustzijn liggen opgeslagen. Die kunnen zijn veroorzaakt door trauma’s of lichtere vormen van mishandeling.

Vergeving betekent niet dat je de dader hiermee vrijpleit. Het betekent dat je begrip kan opbrengen voor wat hij of zij je heeft aangedaan. Wat je dader heeft gedaan, is iets waarmee die persoon zelf in het reine zal moeten komen. Het verhindert je ook niet om stappen te nemen tegen je dader mocht dit tot de mogelijkheden behoren. Doe je het echter uit wraak dan zal je trauma niet wijken.

Het is belangrijk om dit te beseffen aangezien je anders kan denken dat het oneerlijk zou zijn om je dader met zijn wandaad of misdaad weg te laten komen.

Als je geen begrip kan opbrengen voor de dader van je trauma dan moet je alle redenen die je daarvoor hebt onder de loep nemen en proberen in te zien hoe die redenen je trauma blijven veroorzaken.

Het kan zijn dat je professionele hulp nodig hebt om met een trauma af te rekenen. Als dit zo is, zou ik je sterk adviseren om dit ook te doen.

Om nog even op de titel van dit artikel terug te komen, zou ik willen stellen dat we door de antisociale persoon in staat worden gesteld om met onze eigen zwakheden af te rekenen. Dat is dan wel het enige dat er positief aan is.

Ik ben ervan overtuigd dat als je afrekent met je trauma’s je niet meer dezelfde problemen zal aantrekken. Als je het niet doet, zul je geneigd zijn om steeds weer in aanraking te komen met mensen die je dezelfde of soortgelijke trauma’s zullen bezorgen.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt en bereid zal zijn om wat te ondernemen tegen de automatische reacties die je ontwikkeling als ziel in de weg kunnen staan.

Laat me eens weten hoe je hier over denkt.

2 Comments

  1. Ik vind t een waardevol artikel, en. En zeker al heel bewust hiermee bezig, weet ook dat ik er nog niet klaar mee ben. Sterker nog, ik zit in dd fase dat nog gevoeliger ben dan ooit lijkt wel, hele sterke emoties….en zit daarom denk ik dicht bij mijn grootste trauma ( de pit).
    Tis ‘f’ intens kan ik je zeggen .
    Dankjewel, ik neem t mee… hartelijke groet Will

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.