Mondmaskers

Citaten uit Het Laatste Nieuws (alle citaten zijn schuin gedrukt)

“Het dragen van een mondmasker zou de “zuurstoftoevoer” verminderen en “het immuunsysteem” beschadigen. Vooral in België en in Frankrijk circuleert deze waarschuwing al een paar dagen op social media. Maar de beweringen zijn gewoon vals, zeggen artsen aan de factcheckers van AFP.”

De bewering dat mondmaskers de zuurstoftoevoer belemmeren is naar mijn mening volkomen juist. Als je een beetje logisch nadenkt, dan kun je toch niet tot een andere conclusie komen. Het is niet zozeer dat mondmaskers geen zuurstof zouden doorlaten maar dat we CO2 uitademen die we dan gedeeltelijk weer inademen. CO2 neemt dan de plaats in van zuurstof waardoor we een zuurstof tekort kunnen oplopen.

“Een chirurgisch of stoffen mondmasker is niet luchtdicht en laat zuurstof vrij circuleren.”

Natuurlijk is een stofmasker niet luchtdicht, als dat wel zo zou zijn, zou je het masker zeer snel verwijderen. Maar je kunt niet stellen dat het masker zuurstof vrij laat circuleren. CO2 kan nu eenmaal de plaats innemen van zuurstof waardoor de zuurstofinname kan verminderen.

Ik wil hier ook niet gaan beweren dat stofmaskers levensbedreigend zijn, maar er zijn toch veel mensen die ze maar moeilijk kunnen verdragen. De een heeft er meer last van dan de ander.

“Een mondmasker kan mogelijk de zuurstoftoevoer enigszins verminderen en de ademhaling hinderen van een persoon met hart- of ademhalingsproblemen of in het geval van grote fysieke moeite. Er kan ook een gevoel van ongemak ontstaan dat een indruk van verstikking teweegbrengt, maar dat is psychologisch”, bevestigt Yves Coppieters, epidemioloog en hoogleraar volksgezondheid aan de ULB.

In het hierboven staande citaat geeft de heer Coppieters zelf toe dat het de zuurstoftoevoer kan verminderen en de ademhaling kan hinderen. Als dit bij hart- of ademhalingsproblemen of bij grote fysieke inspanningen een gevoel van ongemak of de indruk van verstikking kan teweegbrengen, dan is er toch overduidelijk spraken van zuurstoftekort of niet soms? Om deze symptomen af te doen met iets dat tussen je oren zit, vind ik wel een heel zwak argument.

“En nee, een mondkapje beschadigt ook niet het immuunsysteem.”

Nee, het beschadigt het immuunsysteem waarschijnlijk niet maar het verlaagt het immuunsysteem waarschijnlijk wel enigszins waardoor je weer meer vatbaar wordt voor ziekte. Te weinig zuurstof kan een nadelige invloed hebben op de zuurtegraad van je bloed.

Een organisme beïnvloed door een gebrek aan zuurstof geeft cortisol af, wat in feite het immuunsysteem verzwakt, merkt Jean-Luc Gala op, diensthoofd aan de Saint-Luc-ziekenhuizen in Brussel. Maar, zoals al vermeld, verminderen de mondmaskers de zuurstoftoevoer niet. “Het gezondheidspersoneel brengt acht uur per dag door met een mondmasker op en ontwikkelt geen secundaire infecties of gezondheidsproblemen”, aldus Yves Coppieters.

Ook hier geeft de Hr Coppieters zelf toe dat het immuunsysteem kan verzwakken door te weinig zuurstof. Hij denkt alleen dat maskers geen zuurstoftekort kunnen veroorzaken wat toch echt onjuist is. Dit omdat we een gedeelte van de CO2 die we uitademen terug inademen. Dus is een verzwakking van het immuunsysteem wel degelijk een risico. Het is voor gezonde mensen misschien slechts een gering risico maar toch een risico.  Voor zieke, verzwakte of oudere mensen neemt het risico alleen maar toe. Hoe weet de Hr Coppieters trouwens dat het zorgpersoneel geen gezondheidsklachten ontwikkeld door het dragen van maskers tijdens hun werk? Is dit wel onderzocht? En als dit is onderzocht waar zijn dan de onderzoekresultaten?

“En nog eens nee: een mondmasker zorgt er niét voor dat je meer gifstoffen zou inademen.”

Er is toch niemand die dat beweert. Natuurlijk kan een mondmasker gifstoffen filteren daar zijn ze tenslotte voor bedoeld. Ze noemen het toch niet voor niets stofmaskers. Ze filteren toxische stoffen.

“We ademen geen gifstoffen uit, maar kooldioxide”, corrigeert Jean-Luc Gala. “Het mondkapje filtert het virus, maar niet de moleculen. Een virus is veel groter dan een molecuul zuurstof of kooldioxide “, verduidelijkt hij nog.

Ik weet niet of een molecuul zuurstof kleiner is dan een virus. Volgens Wikipedia ligt de grootte van een  virus tussen de 20 en de 300 nanometer. 1 Nanometer is een miljardste meter (dat is een 1 met 9 nullen). Denk je nu echt dat er een masker op de markt is dat zo’n minuscuul partikeltje kan tegenhouden? Ook al zou een virus groter zijn dan een zuurstofmolecuul of een kooldioxidemolecuul, dan nog gaat het dwars door je masker heen.

Ook zou ik erop willen wijzen dat veel mensen wel degelijk last kunnen hebben van het dragen van mondmaskers. In de supermarkten zie ik voortdurend personeel het masker onder hun neus schuiven of op de kin dragen. Als je een beetje fysieke arbeid moet verrichten bijvoorbeeld bij het bijvullen van rekken dan ga je je als snel minder gemakkelijk voelen. Er zijn veel mensen die voor hun beroep maskers moeten dragen die hierover klagen. Toegegeven er zijn ook mensen die er totaal geen last van lijken te hebben.

Maar nu komt het. Beschermt een mondmasker tegen de besmetting van een virus?

Wel, er zijn hierover verschillende wetenschappelijke studies gedaan. Zelfs dit jaar nog. In alle wetenschappelijke studies is er op geen enkele wijze vastgesteld dat mondmaskers je beschermen tegen virussen of andere ziektekiemen. Je gelooft mij niet? Begrijpelijk, we worden tenslotte dagelijks, en nu al meer dan 3 maanden belaagd met de noodzaak van het dragen van mondmaskers.

Kijk even naar deze video dan zul je zien dat ik niet uit mijn nek klets. Natuurlijk kun je dit allemaal afdoen als conspiracy theorists die fake news wil verspreiden maar je kunt ook zelf een beetje onderzoek plegen. Je moet niet alles geloven wat er in de krant of op tv wordt beweerd. Een oud gezegde is: ‘De krant brengt de leugens in het land’.

Virologen en epidemiologen zijn geen artsen. Ze zijn om die reden niet bevoegd om medisch advies te geven en toch zijn er virologen die medisch advies geven en niet alleen aan de bevolking maar ook aan gezagsdragers. Dit is een zeer ernstige zaak, omdat hun adviezen onjuist blijken te zijn en catastrofale gevolgen hebben voor de menselijke samenleving.

Ook de 1,5 meter regel is pure waanzin en zal, wanneer men er aan vasthoudt de kleinhandel die het van winkelverkoop moet hebben volledig wegvagen. De financiële gevolgen van de corona “pandemie” zullen bij de nu al voorspelde tweede golf verpletterend zijn en grote delen van de wereld in de armoe storten.

Het is dus echt wel van enig belang om te weten wat er gaande is. Stel jezelf op de hoogte door te zoeken naar alternatieve nieuwsbronnen. Het reguliere nieuws van radio en tv is in handen van elitaire machthebbers die willen bepalen wat we wel of niet mogen weten. Ook alternatieve mediabronnen zijn zeker niet altijd te vertrouwen.

Het is daarom niet altijd even makkelijk om aan betrouwbare informatie te komen. Gebruik je gezond verstand en ga er niet te snel vanuit dat informatie die je tot je neemt juist is. We leven in een zeer oneerlijke wereld waar bedrog zegeviert. Ook in deze corona crisis staan er gigantische financiële belangen op het spel.

Mocht je nog twijfels hebben over het dragen van een masker bestudeer dan de referenties hieronder. Er is geen enkele reden voor twijfels. Het word je glashelder uitgelegd. 

https://blog.nomorefakenews.com/2020/07/20/face-masks-dont-work-study-published-by-your-very-own-cdc/

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2020/07/19/are-face-masks-effective.aspx?cid_source=wnl&cid_medium=email&cid_content=art1ReadMore&cid=20200730Z2&mid=DM607344&rid=927957560

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.