Moeten we meer in het NU zijn?

Je kunt niet in het NU leven. Je kunt alleen maar in de tijd leven. De tijd is volgens het woordenboek een opeenvolging van ogenblikken. Tijd impliceert om die reden altijd verleden of toekomst.

Het NU maakt, in principe, geen deel uit van tijd omdat het zich tussen verleden en toekomst bevind. Het heden heeft op zijn minst een klein stukje verleden en een klein stukje toekomst nodig om van een ogenblik te kunnen spreken.

Een ogenblik of een moment impliceert tijd. Het NU kan dus niet bestaan zonder verleden en toekomst. In feite bestaat alleen het verleden en de toekomst omdat het NU los hiervan niet kan bestaan. Geen tijd is gelijk aan geen bestaan.

Hoe kun je in het NU leven als het NU niet bestaat? Niet dus!

Dan wordt er weer beweerd dat alleen het NU bestaat. Ik heb dat zelf ook al beweerd. Dit omdat het verleden al geweest is en de toekomst nog moet komen. Alles bestaat dan in het eeuwige NU. Maar het NU is niet eeuwig het is zelfs geen moment omdat een moment een tijdseenheid impliceert. Het exacte nupunt is een nulpunt en kent daarom geen voortbestaan.

Als een moment een nanoseconde lang zou duren dan bevindt het NU zich in het midden van die nanoseconde en is de periode vóór het midden van die nanoseconde al geweest en is de periode na het midden van die nanoseconde iets dat nog moet komen. Natuurlijk is dit, net zoals alles, een kwestie van gezichtspunt.

We hebben het hier over lineaire tijd. Ons beperkte denkvermogen werkt op lineaire tijd. Een opeenvolging van ogenblikken met een begin en een eind. Een andere ervaring van tijd kunnen wij ons mentaal niet voorstellen.

Een andere ervaring van tijd wordt ook wel verticale tijd genoemd.

Als je denkt dat lineaire tijd een mysterie is dan moet je eens proberen om verticale tijd te bevatten. In verticale tijd gebeurd alles op hetzelfde moment.

In verticale tijd bestaat alles in het NU en bestaat er geen verleden of toekomst. In verticale tijd bestaat alleen het NU. Zowel verleden als toekomst bestaan in het NU moment. Alles wat bestaat is er op hetzelfde moment. In verticale tijd is er maar één moment waarin alles tegelijkertijd gebeurd.

Als je hierover probeert door te redeneren dan zou je bijna gaan denken dat het leven een illusie van formaat is. Welke van deze twee opties zou het meest illusionair van aard zijn? Ik vermoed de eerste.

In verticale tijd kunnen we invloed uitoefenen op zowel het verleden als de toekomst omdat die op elkaar gestapeld lijken te zijn in het eeuwige NU. In verticale tijd is reizen in de tijd een fluitje van een cent. Je besluit ergens te zijn en je bent er al.

Je doet dit in je dromen. In een droom verplaats je jezelf van de ene scene naar de andere op onmiddellijke basis, dus zonder verloop van tijd. Omdat wij onbewust dromen hebben we er geen greep op. Het overkomt ons allemaal in een droom. Maar als je zou leren om bewust te dromen (lucid dreaming) dan zou je beter kunnen zien hoe je, in je dromen, van locatie veranderd. Doordat je dromen zich meer afspelen in verticale tijd ervaar je tijd niet zoals je dat doet als je wakker bent.

In horizontale tijd kunnen we de toekomst beïnvloeden door vanuit het nupunt (nulpunt) met behulp van het verleden de toekomst te creëren. In horizontale tijd zijn we meer gebonden aan de verhaallijn van het verleden. In vergelijking met verticale tijd is horizontale tijd een enorme beperking.

In verticale tijd is alles mogelijk. In horizontale tijd bepaald het verleden voor een heel groot deel je toekomst. In horizontale tijd bestaat er geen vrijheid alleen beperkingen die je door het verleden worden opgelegd. Door beperkingen te overwinnen kun je in horizontale tijd wel een gevoel van vrijheid ervaren, maar verder dan dat kom je niet. Er is veel meer vrijheid in verticale tijd.

Meer in het nu zijn betekent voor mij meer creëren vanuit het nupunt (nulpunt). Hierdoor ben je dichter bij jezelf en zal je beter in staat zijn om met behulp van het verleden je toekomst te creëren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.